Gezocht: Trainers die deelnemers kleur helpen bekennen

Doet Corona je steeds verder verbleken of beken je kleur?

2021/03/22

Een jaar. Zo lang reeds leven we in een wereld die op heel wat vlakken gedicteerd wordt door Corona. Het is interessant te zien hoe divers we omgaan met zo’n externe factor. Wat als deze druk vermindert – wat vermoedelijk na de zomer het geval zal zijn? Back to business as usual? Vergeet het!

Terug

Een jaar. Zo lang reeds leven we in een wereld die op heel wat vlakken gedicteerd wordt door Corona. Het is interessant te zien hoe divers we omgaan met zo’n externe factor, zeker ook in bedrijfscontexten:

  1. Het ene bedrijf floreert omdat Corona de vraag naar hun producten of diensten voorstuwt, het andere heeft het water aan de lippen.
  2. Sommigen doen verder zoals voordien, wachtend op een moment dat alles weer ‘normaal’ wordt.
  3. Tegelijkertijd zijn er organisaties die meespringen op de coronagolf om zo omzet te genereren – zelfs met producten of diensten die weinig te maken hebben met wat de organisatie in februari 2020 deed.

Bij de mensen in organisaties zie je vergelijkbare mechanismen. Heeft de ene het druk, dan zit de andere in tijdelijke werkloosheid. Vinden sommigen het telewerken zalig en weinig anders dan voorheen, dan verlangen anderen weer naar het ‘normaal’ samenwerken met de collega’s. En er zijn mensen die zichzelf proberen om te scholen en heruit te vinden om zo professioneel relevant te blijven.

Elk van deze dynamieken is echter gedreven door noodzaak en de druk die door Corona is ontstaan. Maar wat als deze druk vermindert – wat vermoedelijk na de zomer het geval zal zijn? Back to business as usual? Vergeet het!

Het Hybride Normaal

Hoe je het ook draait of keert, het voorbije jaar is een nieuw normaal ontstaan: het Hybride Normaal. Een Normaal waarin externe stormen (waar Corona een voorbeeld van is) continu vragen om veerkracht en wendbaarheid van mens en strategie. Een Normaal waarin de combinatie telewerk-kantoortijd een vaststaand gegeven is. Een Normaal dat je uitdaagt om kleur te bekennen en het roer zelf in handen te nemen wil je geen speelbal van de stormen zijn.

Als je het roer in handen wil houden in het Hybride Normaal, dan is het nu het moment om te bepalen hoe jouw organisatie er vanaf september 2021 zal uitzien:

  1. Waar wil je als organisatie voor staan? Waar wil je écht in schitteren? Welke werkwijze heb je hiervoor nodig in de organisatie?
  2. Welke leider wil je zijn? Wat dien je hiervoor te veranderen? Hoe creëer je de verbindingen die jou en je team versterken?
  3. Welke mindset wil je dat de mensen binnen de organisatie zich eigen maken? Durf je hierin nieuwe paden te ontdekken? Hoe veranker en versterk je de bedrijfscultuur die hiermee verbonden is in een wereld die steeds meer VUCA, steeds stormachtiger blijkt?

Het zijn geen nieuwe vragen. De term VUCA dateert al van 1987 en de voorbije 34 jaar zijn er al heel wat veranderingen geweest. Iedereen is het erover eens dat je met die veranderingen om moet leren gaan, maar in de realiteit functioneren we vaak vooral reactief, geabsorbeerd als we zijn door de gebeurtenissen van elke dag die het een uitdaging maken om ons te versterken naar de stormen van de toekomst toe. Maar als zo’n storm toeslaat, dan kunnen we snel schakelen – dat hebben we het voorbije jaar op heel wat vlakken en in heel wat organisaties gezien.

De werkelijke uitdaging

Dit snelle schakelen wordt perfect geïllustreerd door het telewerk. Sinds het eerste decennium van deze eeuw wordt er veel over gesproken. Er was vooral veel bezorgdheid over hoe dat te organiseren, wat dat technisch betekende, welke afspraken er dan moesten gemaakt worden met medewerkers, hoe er kon gecontroleerd worden dat mensen echt wel aan het werk waren, wat er in een telewerkcharter moest staan, en zo verder. Een jaar geleden was de tijd van erover spreken haast van de ene op de andere dag voorbij en waren organisaties verplicht om telewerk massaal te introduceren.

En wat bleek: niet beveiliging, technologie of controlemechanismen – waar jarenlang de focus op lag - vormen de grootste uitdaging. Die waren eigenlijk verbazend snel op te lossen. Wat blijken echter veel grotere obstakels? Teamcohesie, betrokkenheid en andere relationele aspecten.

Het zijn die aspecten die teams en hele organisaties veerkracht geven. Het zijn die aspecten die verandering mogelijk maken, die innovatie en vernieuwing stimuleren. Het zijn die aspecten die organisaties future-proof maken.

De werkelijke uitdaging in het Hybride Normaal kan je enkel duurzaam aangaan vanuit je eigen kleurenpalet.

Versterk je kleurenpalet in het Hybride Normaal

De ontdekkingstocht naar en het actief inzetten van dat eigen kleurenpalet van teams, leiders en organisaties, is de rode draad in wat we met True Colours sinds 2006 doen. Zo begrijp je ineens dat onze naam op meer is geïnspireerd dan het gelijknamige nummer van Cindy Lauper 😉.

Door je eigen kleurenpalet te versterken, kan je stormen trotseren, creëer je de toekomstgerichte mindset die jouw organisatie nodig heeft, trek je de juiste mensen aan, geef je duurzame samenwerking en vernieuwing vorm. Door het integreren en versterken van jouw kleurenpalet, floreer je in het Hybride Normaal.

Wil jij vanaf september het roer weer in handen hebben? Zet dan vandaag de eerste stap. We geven je alvast graag volgende opties:

  • Ben je als managementteam op zoek naar een gids die jullie begeleidt om heldere keuzes te maken en je organisatie vorm te geven binnen dit Hybride Normaal? Vraag dan meer informatie over ons traject ‘Kleur bekennen voor Management Teams’.
  • Heb je nood aan een klankbord dat je ondersteunt in het vinden van antwoorden voor je uitdagingen op korte en middellange termijn? Boek dan een 90 minuten tanksessie bij een van de True Colours consultants.
  • Wil je beter leiding geven aan hybride teams of hen versterken in hun samenwerking? Volg dan het traject ‘Leiding geven en samenwerken in het Hybride Normaal’.

Of zit je met andere vragen rond jou en je organisatie in het Hybride Normaal? Boek dan een kennismaking met een van onze True Colours artiesten. In deze bijzondere tijden, krijgen de eerste 5 die zich aanmelden alvast het eerste uur cadeau!

Jochen zet mensen, teams en organisaties op weg naar een nieuwe balans met meer energie. De sleutel? Vernieuwende inzichten, hands-on tools en patroondoorbrekende experimenten. Op maat van bedrijven, overheid, social profit en van de academische en wetenschapssector.

Krijg meer artikels zoals dit

Elke maand een snuifje guerilla goodness in je mailbox? Schrijf je hiernaast in. Genoeg gelezen? Met één klik schrijf je je weer uit.

Meer weten of een vrijblijvend gesprek?

Stuur een mailtje (hello@truecolours.be) of bel LisaHerwig of Wendy op. We luisteren naar jouw verhaal en denken met jou mee.