Gezocht: Trainers die deelnemers kleur helpen bekennen

Spanningen in het team als hefboom voor veiligheid en vertrouwen

2019/12/12

Ken je dat fenomeen? Iedereen in het team weet dat er onderlinge spanningen zijn, maar er wordt niet over gepraat. Vaak omdat mensen willen vermijden dat de spanningen nog zouden toenemen of er een ernstig conflict ontstaat binnen het team. Wat er dan vaak ontstaat is een schijnharmonie: terwijl er op vergaderingen of officiële momenten niet over de spanningen gepraat wordt, is dat vaak wel het geval in de wandelgangen of aan de koffiemachine, in kleine groepjes.

Terug

Zo ook in een klein team dat onze hulp inschakelde omdat er onderlinge spanningen waren die al een hele tijd de samenwerking en teamperformantie in de weg stonden. De sfeer zat onder nul, en er werd onderling nog maar amper gecommuniceerd. Dit wordt ook wel eens een ‘koud conflict’ genoemd: het conflict blijft onuitgesproken en tussen de betrokkenen heerst radiostilte. Zulke conflicten zijn niet altijd zichtbaar voor buitenstaanders, maar zijn daarom niet minder schadelijk voor de samenwerking.

We planden drie begeleide sessies om de samenwerking te verbeteren, met iemand van True Colours als facilitator. We hebben slechts twee sessies nodig gehad om een conflict dat al meer dan een jaar aansleepte uit te praten. Eens de lastige dingen op tafel lagen en we ze samen hebben doorgepraat kwamen oplossingen of afspraken vanzelf. In dat laatste lag niet het moeilijke werk, de moeilijkste stap voor het team was om de spanningen openlijk te durven bespreken.

In de laatste sessie maakte het team verschillende afspraken hoe ze in de toekomst konden zorgen dat onderlinge irritaties snel op een open en transparante manier besproken konden worden met elkaar, voor ze zouden uitgroeien tot iets groots. Regelmatige ‘team check-ins’ was daar een van: samen bespreken hoe iedereen de samenwerking ervaart en wat eventueel dingen zijn die op de lever liggen bij individuele teamleden. Niet altijd makkelijk op het moment zelf, achteraf draagt het heel erg bij aan veiligheid en vertrouwen


Hoe zit dat in jouw team? Worden spanningen makkelijk opgepikt en samen bespreekbaar gemaakt ? Welke praktijken hebben jullie of zouden jullie kunnen installeren om te vermijden dat kleine spanningen onnodig groot worden? 

Deel dit op

Sara zet mensen, teams en organisaties op weg naar een nieuwe balans met meer energie. De sleutel? Vernieuwende inzichten, hands-on tools en patroondoorbrekende experimenten. Op maat van bedrijven, overheid, social profit en van de academische en wetenschapssector.

Krijg meer artikels zoals dit

Elke maand een snuifje guerilla goodness in je mailbox? Schrijf je hiernaast in. Genoeg gelezen? Met één klik schrijf je je weer uit.

Meer weten of een vrijblijvend gesprek?

Stuur een mailtje (hello@truecolours.be) of bel Herwig of Lisa op. We luisteren naar jouw verhaal en denken met jou mee.