Gezocht: Trainers die deelnemers kleur helpen bekennen

Vertrouwen in de praktijk, ook als het moeilijk loopt

2019/12/10

Regelmatig werken we met “teams in trouble”. Door tal van redenen zijn conflicten ontstaan, soms geëscaleerd, mensen nemen harde posities in, er zijn winnaars en verliezers (en die wisselen nogal eens) en dat sleept meestal al een tijdje aan alvorens een externe begeleider wordt ingeschakeld. Vaak ontmoeten we dan in eerste instantie een “moedeloos team”, het geloof en vertrouwen dat “het nog goed komt” is heel laag.

Terug

Vaak ontmoeten we dan in eerste instantie een “moedeloos team”, het geloof en vertrouwen dat “het nog goed komt” is heel laag. En meestal ziet men het geschade vertrouwen als de belangrijkste reden om terecht moedeloos te zijn. Want geef nu toe, als het vertrouwen weg is, valt alles weg, kijk maar naar het model van Lencioni van succesvolle teams: vertrouwen is het basisfundament … en net dat is kapotgeslagen. 

Lastig met het woord vertrouwen is dat het zo alomvattend groot is. Veel volkswijsheden dragen bij tot het verlammende effect van een geschaad vertrouwen. Uitspraken als “vertrouwen moet je verdienen” of “vertrouwen komt te voet en gaat te paard” maken de gevolgen van vertrouwensbreuken onwerkbaar groot. Wij vertrekken van een fundamenteel andere kijk op vertrouwen: geen binair monolithisch gegeven dat er ofwel helemaal is, ofwel helemaal niet. Wel een veelzijdig pallet dat tegen een stootje kan. Iets dat kan groeien. Iets dat er voor sommige aspecten kan zijn en voor andere niet. En vooral als iets dat we zelf te geven hebben, eerder dan dat anderen het moeten verdienen. 

Elk van ons heeft een rugzakje vol vertrouwen en alleen wij kunnen beslissen of we dit uitdelen of niet. Mensen die je ontgoocheld hebben, kunnen maar opnieuw je vertrouwen winnen als je ze eerst opnieuw vertrouwen geeft. Niet het grote alomvattende existentiële vertrouwen, maar het vertrouwen in iets concreets, iets kleins. Zelden zijn mensen in hun hele wezen “niet te vertrouwen”. Bijna altijd zijn er zaken waarvoor je hen wel kan vertrouwen. En door je aandacht daarop te richten, haal je de spanning uit de relatie en kan vertrouwen stap voor stap weer groeien. 

We werken met “teams in trouble” aan het ontwerpen van deze vertrouwensexperimenten. Relevante uitdagingen voor het team waar mensen met goesting en talent voor die uitdaging samenwerken, in vertrouwen, ook als de ander het nog niet verdient. 
We verleggen de focus hierdoor ook van de grote principiële en binaire vertrouwensvraag naar een concrete, tijdelijke, doelgerichte samenwerkingsuitdaging. En dat maakt het pakbaarder en werkbaarder.

Deel dit op

Lisa zet mensen, teams en organisaties op weg naar een nieuwe balans met meer energie. De sleutel? Vernieuwende inzichten, hands-on tools en patroondoorbrekende experimenten. Op maat van bedrijven, overheid, social profit en van de academische en wetenschapssector.

Krijg meer artikels zoals dit

Elke maand een snuifje guerilla goodness in je mailbox? Schrijf je hiernaast in. Genoeg gelezen? Met één klik schrijf je je weer uit.

Meer weten of een vrijblijvend gesprek?

Stuur een mailtje (hello@truecolours.be) of bel Herwig of Lisa op. We luisteren naar jouw verhaal en denken met jou mee.