Gezocht: Trainers die deelnemers kleur helpen bekennen

is je Raad van Bestuur een High Performance Board?

2023/03/28

CEO Peter Bossaert van de Belgische voetbalbond (KBVB).werd ontslagen na een vertrouwensbreuk met de voorzitter Paul Van den Bulck. En dit is maar 1 voorbeeld van hoe het tussen een Raad van Bestuur en een CEO of het Management Comité van een organisatie fout kan lopen. Of hoe verschillen in visie op autonomie, controle, betrokkenheid bij de organisatie en de daaruit voortvloeiende definitie van rollen, verantwoording, afstemming, betrokkenheid bij de organisatie, rapportering … kan leiden tot conflicten en verlies van energie in interne conflicten.

Terug

CEO Peter Bossaert van de Belgische voetbalbond (KBVB).werd ontslagen na een vertrouwensbreuk met de voorzitter Paul Van den Bulck. De aanleiding was het nieuws dat Bossaert vorig jaar een nieuw en verbeterd contract had gekregen, zonder medeweten van de Raad van Bestuur. Een advocatenkantoor concludeerde dat het nieuwe contract "een inbreuk is op de ethische code en in strijd met de wetgeving en het reglement van inwendige orde". De relatie tussen Van den Bulck en Bossaert was al verzuurd door terugkerende discussies over bevoegdheden. De leden van de Raad van Bestuur voelden zich buitenspel gezet door de CEO.

En dit is maar 1 voorbeeld van hoe het tussen een Raad van Bestuur en een CEO of het Management Comité van een organisatie fout kan lopen. Of hoe verschillen in visie op autonomie, controle, betrokkenheid bij de organisatie en de daaruit voortvloeiende definitie van rollen, verantwoording, afstemming, betrokkenheid bij de organisatie, rapportering … kan leiden tot conflicten en verlies van energie in interne conflicten. In onze begeleidingen van organisaties en management teams merken we dat de Raad van Bestuur vaak als een veraf, soms bedreigend orgaan wordt gezien, waar je best ‘voorzichtig’ mee bent, in plaats van een partner waarmee je samen organisatie maakt.

Dit soort incidenten toont aan dat er een andere manier van samenwerken nodig is tussen een raad van bestuur en de CEO van een organisatie. Een ‘high performance board’ moet transparantie, vertrouwen, dialoog en verantwoording bevorderen. Het moet ook een duidelijke visie hebben op de strategie, de cultuur en de waarden van de organisatie. Het moet de CEO ondersteunen, maar ook uitdagen en controleren. Het moet ook rekening houden met de belangen van alle stakeholders, inclusief medewerkers, klanten, leveranciers, partners en de samenleving.

High performance boards zijn raden van bestuur die zich onderscheiden door een combinatie van mensen, gedrag en focus. Ze leveren echte waarde aan aandeelhouders en stakeholders door best practices in governance toe te passen. Volgens professor Didier Cossin zijn er vier dimensies of pijlers die cruciaal zijn voor het bereiken van best-in-class governance: de betrokken mensen, de informatiearchitectuur, de structuren en processen, en de groepsdynamiek en cultuur van governance. We werken in onze begeleidingen oa ook op zeven kenmerken van een high performing board, waaronder een echte toewijding aan uitmuntendheid, een grotere blootstelling van de bestuurders aan de business, het koesteren van het senior management team en een strakke focus op risico en risicomanagement.


In een volgend artikel gaan we verder in op de bouwstenen van High Performance Boards en hoe wij hierbij als consultant kunnen helpen.

High Performance Boards - Essential Board Training Program. https://www.imd.org/governance/hpb/board-governance/ .

High Performance Boards - IMD Books. https://www.imd.org/research-knowledge/books/high-performance-boards/ .

Top Hallmarks of High-Performance Boards - boardroomjournal.com. https://boardroomjournal.com/top-hallmarks-of-high-performance-boards/ .

Peter Bossaert ontslagen als CEO van de Belgische voetbalbond. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/03/23/peter-bossaert/ .

What makes a high-performance board? - The Corporate Governance Institute. https://www.thecorporategovernanceinstitute.com/insights/interviews/what-makes-a-high-performance-board/ .

10 HIGH-PERFORMANCE BOARD BAROMETERS - Governance Solutions. https://www.governancesolutions.ca/governance-solutions/publications/highperformancemarkersboard


Deel dit op

Herwig zet mensen, teams en organisaties op weg naar een nieuwe balans met meer energie. De sleutel? Vernieuwende inzichten, hands-on tools en patroondoorbrekende experimenten. Op maat van bedrijven, overheid, social profit en van de academische en wetenschapssector.